Härlig dag!

Fint väder som hade varit ännu finare utan blåsten. Efter första promenaden satt vi en stund på bryggan och fiskade. (Jajjemen, husse har köpt sig ett spö!) Men vi bestämde oss att gå in innan vinden puttade ner oss i vattnet. Till middag blev det grillade hamburgare på stugan med mamma, Bocke och lillebror. Där Leo självklart fick tillfälle att leka lite med Sally. Och efter middagen tog vi en promenad till Mohem för att äta glass och bara njuta lite i solen!
Håller tummarna för att det är lika fint imorgon, så vi kanske till och med stannar på bryggan länge nog för att få napp!



Vackra Morgon

Dimman ligger över spegelblankt vatten.
Solens strålar, som precis tittar fram vid trädtopparna,
når igenom och reflekteras på den stilla ytan.
Daggen ligger kvar på bladen, nu också på nosen.
De enda ljuden kommer från fåglarnas livfulla kvitter
och tassarna som trippar fram i det blöta gräset.

Iakttagelser av ett pucko på hundpromenad klockan 03:30.



Fotosession med nakenfis

Sandra och Choco har hälsat på och Choco fick agera lite fotomodell. Fulsötare nakenfis får man nog leta efter! Här kommer några av alla fulsöta bilder...

Visst vill man bara rufsa?

I belieeeve I can flyyyyyyy......

Här har hon spanat in något utanför fönstret. Grrrrrrr......


Första bilden här påminner nästan lite om någon... Även Eros har en fin "sålt-smöret-och-tappat-pengarna"-bild.


Förberedelse: Leo hjälper till att testa ljuset.

Drag

Idag har sötisen fått vara ensam några timmar, då vi firat morsdag hos Tommes mormor och morfar. Så när vi kom hem tänkte jag att han skulle få göra något riktigt roligt!

Något han älskar, men aldrig annars får göra: Dra matte på cykeln! På med selen - ut i det fina vädret - lite uppvärming och sedan bar det av. Svansen viftade i princip lika mycket som benen och det syntes verkligen på långa vägar att han var på g! Skitkul!

Dag: Lördag 24/5
Moment: Cykling.
Tid: 30min cykling + promenad före, mittemellan och efter.
Plats: Djupviken, Norrstrand.

Utvärdering: Nu börjar cyklingen äntligen gå riktigt bra, sådär att det känns kul igen! Istället för mest bara jobbigt. Leo sköter sig som en pärla! Han drog inte iväg för att lukta på buskar trots att han sprang vid väggrenen på det mjukare underlaget. Och efter ungefär halvvägs blev han lite trött och saktade ner för att småjogga med löst koppel. Hur härligt som helst att bara cykla lugnt vid vattnet och med solen framför oss!

Att tänka på till nästa gång: Han är alltid tokivrig att få springa iväg då man precis satt sig på cykeln. Och då är det svårt att lugna honom så han springer i bra takt och utan att dra. Men han har faktiskt lärt sig att: Med sele - Ok att dra. Med halsband - inte Ok!
Så att låta honom dra med selen första biten och sedan byta till vanligt halsband var nog faktiskt ingen dum idé!

Hundus Idiotus -är du också drabbad?

I senaste uppslagsboken Västvärldens sjukdomar fanns en beskrivning av den allmänt förekommande sjukdomen Hundägande.

Hundägande, latin - Hundus Idiotus, är en sjukdom med ett långdraget förlopp. Den kan drabba alla, oavsett kön, ålder eller tidigare status i samhället. Tendenser tyder på att den i vissa fall är ärftlig.
Långtidsstudier har visat att tillfrisknadsprocenten är låg.

Första symptomet är en, oftast dold, önskan efter en egen hund. Många gånger med en diffus bakgrund. Sjukdomen slår ut på allvar när patienten köpt hund. Då ses de ute i vilket väder som helst, till och med hagel och drivis, under bästa sändningstid på TV, vandrande omkring ute på gatorna likt zombies med sina hundar.

Ett annat symptom som är väldigt vanligt är att personen i fråga ses springa omkring ensam i skogen, med ett tomt koppel i handen samt en ansiktsfärg från högröd till en blåaktig nyans vilt skrikande 'kom hiiit?

Erfarenheten säger att man ej bör försöka få kontakt med den något hysteriska hundägaren, då detta är totalt meningslöst i lägen som ovan beskrivits.

Annars ses hundägaren ofta stående i gatukorsningar och på trottoarer i nära samspråk med andra hundägare, trots att de bevisligen aldrig träffats eller presenterats.

Till högtidsdagar köper patienten ofta morötter och hamburgare i plast (med inbygd pip vid tryckningar) för att slå in i ett vackert omslagspapper och under stort hemlighetsmakeri spara till exempel till jul. Då tas paketet fram under högtidliga former för att föräras till en begripligt nog -oförstående hund. Stor tid och möda läggs alltså ofta ner på presenter vid jul, hundens födelse- och eventuella namnsdag.

I ett senare stadium ändras sjukdomsbilden till att bland annat omfatta sömnsvårigheter samt en mer lättsinnig inställning till pengar. Tidigt på morgnar, företrädesvis lördags- och söndagsmorgnar, ses de packa sina bilar fulla med matsäck med extra kaffetermos, ryggsäckar, små fällbara tältstolar, hundfilt, hund/ar, sömniga ungar samt motsträvig livspartner. Efter varierande antal timmars bilkörning tillbringas dagen oftast enligt följande exempel:

Sittandes på de medhavda tältstolarna i flera timmar, intensivt tittande på¨andra patienter som springer runt i en fyrkantig ring. Därefter springer de själv ett par varv och får då olikfärgade plastband, som de visar ibland glädje, ibland besvikelse över. Uppskattat värde på plastbanden är ca 10-15 öre. Uppskattade utgifter under en sådan dag är mellan 500 - 800 kronor.

Det finns även andra symptom, som till exempel när patienten ses springa omkring i skog och mark, med ett långt snöre mellan hunden och sig själva (vilket verkar som ett bättre sätt än att ensam springa omkring med ett tomt koppel). Om hunden någon gång stannar vid en pinne, kan stor glädje och tillfredsställelse ses hos patienten.

Behandling:
När ovan beskrivna symptom känns igen finns det längre ingen tvekan om att sjukdomen fått fäste och behandlingen kan vara resultatlös. För största möjliga chans att bota en person som drabbats av hundägande, bör samtalsterapi sättas in redan vid det första symptomet.
Omyndigförklarande är ej att rekommendera, trots att det har varit vanligt fram till våra dagar. Vetenskapliga undersökningar har visat att patienterna själva inte upplever sin sjukdom som speciellt besvärande. Då de i regel är ganska glada och nöjda, kan man med gott samvete låta dem hållas och se dem som ett pittoreskt inslag i vårt samhälle.

Är du en riktig hundmänniska?

Här kommer en lista på tecken som kan avslöja dig!


DU VET ATT DU ÄR EN RIKTIG HUNDMÄNNISKA NÄR -
  • du har fler koppel, hundsovplatser, leksaker och burar än du har hundar...
  • du träffar andra hundägare och du minns hundarnas namn, stamtavla och smeknamn på en bråkdels sekund. Däremot vet du knappt vad ägaren i fråga heter eller hur många barn vederbörande har...
  • det första folk frågar dig om ni träffas på stan är hur hundarna mår...
  • du inte tvekar en sekund att dela din glass med en hund...
  • 90% av tiden du är ute på nätet tillbringas på diverse hundsidor...
  • du har massor av foton på alla hundar du haft genom åren. Bilderna finns på kylskåpet, i plånboken, inramade på väggarna m.fl. ställen. Inte ett enda kort på dig själv, vänner eller familj...
  • du ska stoppa ner handen i fickan får du alltid upp svarta påsar, hundgodis och grus. Detta oavsett vilka kläder det gäller...
  • det är hundhår och dreggel på alla dina kläder. Även de nytvättade...
  • du har stenkoll på hur fort dina respektive hundars klor växer och hur de bäst hålls snygga men har själv aldrig varit i närheten av manikyr...
  • du glömmer aldrig bort hundens födelsedag, men din egen bröllopsdag eller mannens namnsdag försvinner lätt...

Såhär ser en trött hund ut


För att inte tala om blöt...

Matte på jobbet från 9:15-18:15 och husse på fotboll hela dagen. Trist. Men då blev det en cykeltur till mormor och morfar i morse där Leo har fått bo under dagen. (Ca. 4-5 km dit.) Och med morfar fick han följa ut till stugan där Sally fanns att leka med. Inte illa! Då jag slutade jobba 18:15 hade Tomme redan börjat för en halvtimme sen. Usch. Men då var det bara att hämta Leo och cykla 4-5 km till, med promenad som upp- och nervarvning förstås. Och 5 minuter hemifrån börjar det snöregna! Tur att Leo var så himla duktig bredvid cykeln att jag inte ens brydde mig om vädret!

Nu har hundarna tinat fram

Äntligen börjar det dyka upp fler och fler träningstillfällen på promenaderna. Jag pratar förstås om möten. Alltför ofta har vi känt oss väldigt ensamma ute under vinterhalvåret. Men nu, (väldigt) sakta men säkert, närmar sig värmen.


Dag: Lördag 17/5
Moment: Hundmöten.
Tid: 3 möten sammanlagt under just denna promenad.
Plats: Djupviken.

Utvärdering: Framsteg! Jag har börjat klickerträna vid möten och belönar då Leo upptäckt hunden och sedan tagit kontakt med mig. Det går fortfarande knappast med någon blixtfart att få blicken från den spännande hunden till matte. Jag upptäckte idag att det fungerar super att först stanna, locka honom bakåt med något ljud, sedan vända och fortsätta framåt igen med glatt prat, ögonkontakt och extra gott godis i handen som han får då vi passerat mötande hund. (Det kanske låter lite enkelt, men då vi började fanns det inget godis eller bus i världens som kunnat slita hans blick från en hund!)
Förhoppningen är att han tillslut själv kopplar hund mot titta på matte = en bra grej!

Att tänka på till nästa gång:
Ibland fungerar det bara genom ljud för att få uppmärksamhet och sedan en kontakt som håller tills vi passerat och belöning med godis. Men de gånger han försöker dra mot den andra hunden kommer jag fortsätta med metoden "backa - ögonkontakt - vända - passera - goooodis."


Sötgrisen söker

På senaste tiden har jag varit riktigt dålig på att skriva ner något om vår träning. Vi har ägnat oss åt en del cykling, fortsatt nötande på fotgående och kontakt - allt har dessutom gått riktigt bra, med förbättringar från gång till gång. Igår tog vi det ganska lugnt och tränade bara lite sök.


Dag: Måndag 12/5
Moment: Godissök.
Lite lätt sökande i skog.
Tid: 15min.
Plats: Djupviken.

Utvärdering: Jättekul! Det här ska vi köra vidare på nu när skogarna äntligen har tinat fram. Började med att knyta fast Leo och gå 20-30 meter ifrån. Godiset gömde jag bakom ett träd. Gick sedan tillbaka på Leo som luktade på min hand, fick kommandot och sköt sedan iväg som ett skott med trynet nerdykt i marken. Han grymtar som en gris när han söker, men söt är han och det tog inte lång tid innan han hittat alla bitar.

Att tänka på till nästa gång: Nästa gång ska vi göra det svårare, och lägga ett lite längre spår så han får nytta av nosen hela vägen.



Ny fin biabädd

Imorgon fyller matte år. Men vem är det som får presenter!? Hunden, såklart.


Testar... ser glad ut och viftar på svansen som en tok. (Gott tecken.)


Och nu har han gjort sig hemmastadd. Det här vart ju skitbra!

Elaka matte

Jag har just råkat klippa Leo i pulpan för första gången någonsin. På första klon också! Tur att jag har så cool hund så han ändå lät mig klippa ner alla resterande efter det. Han ställde sig upp, snurrade två varv så han blodade ner halva golvet, lade sig sedan igen. Lugnt och fint och viftandes på svansen precis som ingenting. Han är en klippa! Och en papperstuss gjorde susen.

Från och med nu har jag lärt mig att värma upp varje gång på de vita snälla klorna. Inte på en svart!



Jag - en Jack Russel terrier

Jag hittade ett roligt test hos My.
Vilken hund är du?

Och jag kan väl inte förvånas över att jag blev en terrier!? Ha ha!

Här är mitt resultat:
image61
Jack Russel terrier
Jack russel terriern är en alert och livlig hund. Den kräver uppmärksamhet och har ett stort aktiveringsbehov. Den är lättlärd och lär sig ofta tricks snabbt. Älskar att vara utomhus. Jack Russel terriern är en glad, stolt, lojal och intelligent hund, men den kan också vara mycket envis och lite väl självständig. Jack Russel terriern är mycket hund i liten kropp. Ettrigheten och orädslan gör dem ibland aggressiva mot andra hundar och de drar sig heller inte för att utmana mycket större hundar eftersom de har lite problem med sin egen kroppsuppfattning. Den älskar att arbeta, men det måste vara rolig sysselsättning annars blir det trist och tråkigt något som den kompenserar med att hitta på egna aktiviteter som kanske inte alltid uppskattas av matte och husse.

Hmm... hur ska vi tolka detta?


Jag måste också säga att jag gillar resultatet av veckans röstning hittils! Eller kan det bero lite på att terrierälskare är de mest trogna läsarna till en terriers blogg? Njäääe, jag väljer att tolka resultatet som pålitligt ;)


Om en charmig amstaffkilles bus och bravader, hans träning tillsammans med matte och nästan framförallt livet som charmig amstaffkille berättat i bilder med oemotståndlig glimt i ögat.



RSS 2.0