bloglovin

RSS 2.0

Lydnadskaos

Här kommer nu en massa hundsurr!... :)


Igår var kvällen då Leo fick följa med för första gången på lydnadskursen. Och jag hade förväntat mig det värsta - kaos utan dess like och en döv, blind, tokig Leo. Vi började bara jag och Leo (Tomme skulle egentligen vara med men det var hockey på tv samtidigt) med en promenad i skogen vid brukshundsklubben. Leo ville gärna dra som ett lokomotiv framför mig med nosen i backen, men jag försökte så gott det gick att hålla honom lugn bland alla nya dofter.

   Moment 1: Hoppa ut ur bilen.
Vi började med att visa hur vi bär oss åt då vi ska ta ut hundarna ur bilen. Eftersom Tomme var hemma och såg hockey fick jag låna Carolas bil efter att Barbro lyckats med uppgiften. Så Leo fick både hoppa in och ut. Och det var inga problem alls. Han satt lugnt och väntade medan jag knäppte kopplet, sedan ögonkontakt innan jag sa varsågod och han fick hoppa ner igen. Så, det var ju skönt att det i alla fall börjar bra...

   Moment 2: Sitt på vänster sida.
Tyvärr är Leo och jag högertränade, då det enligt mig känns mest naturligt. Så vi fick börja om lite från 0. Men sitt fungerar bra i alla fall. Vi tränade till en början en liten bit ifrån alla andra. Då gick både sitt och fot utan problem, bortsett förstås från att Leo är lite knepig att få kontakt med om han luktar något extra gott på marken. Närmare de andra hundarna gick det fortfarande riktigt bra med sitt men så fort vi skulle röra på oss började han dra mot Barbro och alla andra söta tikar och roliga hanar.
   Vilket ledde till...

   Moment 3: Gå fint i koppel.
Ett bestämt ryck åt sidan fick Leo att stanna upp och ta kontakt. Efter en liten stund med detta och träning så nära de andra hundarna som möjligt var han mycket lugnare än jag hade kunnat hoppas på innan vi kom hit (om än han fortfarande var väldigt intresserad då hundar sprang förbi honom, såklart).
   Mitt i det här momentet skulle vi också träna att ta kontakt och "distrahera" våra egna hundar medan någon annan sprang runt oss i en cirkel. Någon gång blev Leo lite för ivrig och försökte dra iväg, men i det stora hela gick det jättebra! Jag har till och med lyckats få honom att tycka om hundgodis, efter att ha fått pröva med x antal olika sorter. Så uppmärksamheten var verkligen riktad mot mig, då de stora söta hundögonen hoppades på något gott om han satt fint och skakade tass.

   Moment 4: Sitt kvar.
Sista momentet, något vi testade lite snabbt, var att ställa alla hundar i en ring. Sedan skulle de sitta, på vänster sida som vanligt, och sitta kvar då matte/husse tog ett stort kliv bort. Någon hund lyfte på rumpan så fort deras matte visade tecken att de ens var på väg att röra på sig. Andra satt som fastgjutna i backen, inte det minsta brydda om något omkring sig. Leo satt jätteduktigt kvar men fick nog sitta lite för länge, då han började skruva på sig och såg lite rastlös ut innan jag gick fram och gav beröm.


   Sammanfattningsvis kan jag säga; Ja, han var väldigt uppspelt vid första besöket på klubben. Ja, det var ofta svårt att få kontakt med så mycket annat intressant runtomkring och ja, det blev en hel del gnällande både från Leo och annat håll. Men i det stora hela var det fortfarande jättekul! Och resultatet över förväntan, då jag faktiskt inte hade räknat med att vi skulle lyckas med mycket första träffen.
   Så nu har vi en hel del att träna och nöta hemma :) Sen hoppas jag att det går ännu bättre nästa torsdag!

Kommentarer
Postat av: EVA

Så kul att det gick över förväntan...träningen är nog bra både för er och Leo tror jag...hihi !
*
Jag har en liten fundering om min blogg...jag slår en pling sen !
*
KRAM EVA/Svärmor

2007-09-28 @ 10:44:15
URL: http://whiskyochchampagne.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback